Savjeti kako smanjiti svoj ekološki otisak

5 savjeta za smanjenje vašeg ekološkog otiska – kako možete pomoći u očuvanju dragocjenih prirodnih resursa

 

Svatko od nas može igrati aktivnu ulogu u zaštiti planeta smanjenjem svog ekološkog otiska. Ne trebamo odjednom radikalno promijeniti način života. Malim koracima svoj svakodnevni život i navike postupno možete učiniti ekološki prihvatljivijima. Evo 5 jednostavnih savjeta za početak.

 

#1 Jejte manj mesa in več hrane rastlinskega izvora

 

Jedan od najučinkovitijih načina za smanjenje ugljičnog otiska je jesti više hrane biljnog podrijetla. Proizvodi životinjskog podrijetla imaju puno veći ekološki otisak od biljnih proizvoda. Za proizvodnju mesa troši se znatno više vode i zemlje i uzrokuje veće emisije stakleničkih plinova. Konzumiranje sezonske, regionalno uzgojene hrane također pomaže smanjiti globalne troškove prijevoza. Kupnjom svježih proizvoda na lokalnoj tržnici izbjegavate i ambalažni otpad.

 

#2 Manj letite in več potujte z vlakom, javnim prevozom ali kolesom

 

Mobilnost ima veliki utjecaj na naš osobni ekološki otisak. Putovanje zrakoplovom uzrokuje značajne količine emisija CO2, što znači da je svaki let na koji ne odemo dar okolišu. Ekološki je prihvatljivije putovati vlakom, biciklom ili javnim prijevozom. Važan je i način na koji se krećete gradom – korištenje javnog prijevoza, vožnja biciklom ili hodanje ekološki su održivi načini zaštite planeta.

 

#3 Kupujte manj in samo tisto, kar vas zares osrečuje

 

Smanjite, popravite, ponovno upotrijebite i reciklirajte. Bez obzira radi li se o odjeći, namještaju ili električnim uređajima – manjom i svjesnijom potrošnjom štedimo resurse. Prije nego što kupite nešto novo, razmislite treba li vam to doista. Predmete koji su došli do kraja svog vijeka trajanja treba reciklirati kad god je to moguće. Vrlo jednostavno možete posuditi alat ili opremu koja vam rijetko treba. Rabljeni proizvodi koji su već u prometu uvijek su učinkovitija opcija. Osnovno pravilo: što se proizvodi duže koriste, to je njihova ekološka ravnoteža bolja. Odlučite se za proizvode koji su proizvedeni na održiv način i u skladu s praksom poštene trgovine i ne moraju se prevoziti na velike udaljenosti.

 

#4 Doma varčujte z energijo

 

Tijekom razdoblja grijanja možete uštedjeti energiju u domu snižavanjem temperature. Koliko grijemo svoje domove ima značajan utjecaj na našu energetsku ravnotežu. Spuštanje termostata za samo jedan stupanj smanjuje troškove grijanja za oko 6%. Druge navike za uštedu energije uključuju potpuno isključivanje električnih uređaja umjesto da ih ostavite u stanju pripravnosti. Upotreba električnog bojlera je na pr. učinkovitiji od kipuće vode na štednjaku. Također možete ugraditi energetski učinkovite LED žarulje i ne zaboravite ugasiti svjetla kada izlazite iz sobe.

 

#5 Uporabljajte obnovljivo energijo

 

Jedna (ekološki prihvatljiva) promjena sa snažnim učinkom: prelazak na jednog od mnogih pružatelja zelene električne energije. Korištenjem čiste, obnovljive energije, prosječno tročlano kućanstvo može uštedjeti oko 2 tone CO2 godišnje.

 

Vjerujemo da svi zajedno možemo djelovati ekološki i tako biti ljubazniji prema planetu i prema sebi. 🙂

 

Odgovori

PREJMITE 15 % POPUST in se prijavite na naše e-novice
Prijavite se zdaj in prejmite 15% popust ob prvem nakupu. Ne zamudite te priložnosti in razvajajte svojo kožo z naravnimi izdelki.
Za še več vsebin nas lahko spremljate na družbenih omrežjih
PRIJAVITE SE
Strinjam se s pogoji
Ne hvala