6 savjeta za jači imunološki sustav

 

Imunološki sustav prirodni je obrambeni mehanizam našeg tijela. Neophodan je za naše zdravlje jer nas štiti od patogena i zagađivača. Da bi imunološki sustav dobro funkcionirao, moramo ga održavati jakim tijekom cijele godine.

 

Kako funkcionira imunološki sustav?

Imunološki sustav je izniman skup bioloških procesa koji se odvijaju u našem tijelu, uglavnom a da mi to uopće ne primijetimo. Naš imunološki sustav se uključuje kada patogeni uđu u tijelo. To se lako može dogoditi zbog suhe ili oslabljene sluznice u nosu, ustima, očima ili bronhima, kao i malih pukotina ili rana na koži. Imunološki sustav se sastoji od visoko specijaliziranih stanica i tvari. Neke od tih stanica mogu izravno prepoznati štetnog patogena i učiniti ga bezopasnim, dok druge mogu proizvesti antitijela koja obilježavaju patogene kako bi se oni mogli razgraditi. To su složeni procesi koji su obično popraćeni upalom. Memorijske stanice u imunološkom sustavu sposobne su proizvesti antitijela protiv patogena s kojima se tijelo već susrelo. Ako se isti patogen vrati, memorijske stanice brzo proizvode antitijela prije nego što nastanu problemi. Patogen tada može biti uništen bez izazivanja bolesti; to se zove stjecanje imuniteta. To također objašnjava zašto nismo stalno bolesni tijekom sezone prehlade, čak i kada ljudi šmrču i kašlju svuda oko nas.

 

 

6 savjeta za jačanje imunološkog sustava

Vaš individualni imunološki sustav štiti vas od bakterija i patogena, a jačanje njegove snage dobar je način da ostanete zdravi. Evo nekoliko načina na koje možete aktivirati prirodnu obranu svog tijela i ojačati svoj imunološki sustav.

#1 Uravnotežena prehrana

Zdrava prehrana jača vaš imunološki sustav. Vodite računa o kvalitetnoj hrani: neka bude što svježija i po mogućnosti organski ili biodinamički uzgojena na zdravom tlu. Uspostavite zdrav, uravnotežen plan prehrane. Važnu ulogu igra i način prehrane. Obraćate li na to pažnju i cijenite li to? Ili biste mogli funkcionalnije pristupiti utaživanju svoje gladi?

#2 Redovita tjelovježba

Trčanje, plivanje i drugi oblici tjelovježbe nisu dobri samo za vas, već i za vaše dobrobit. Najbolje je vježbati tijelo na otvorenom, na svježem zraku, hodanjem ili vožnjom bicikla. Vježbanje u zatvorenom ima drugačiji učinak na nas od tjelovježbe na otvorenom, koja aktivira sva osjetila.

#3 Puno sunčeve svjetlosti

Izloženost dnevnom svjetlu važna je za stvaranje vitamina D u tijelu, koji osigurava dobro funkcioniranje imunološkog sustava. Sunčeva svjetlost također pomaže podići vaše raspoloženje; osjećaj tuge ili nevoljkosti također može oslabiti imunološki sustav.

#4 Spavajte dovoljno

Važno je spavati dovoljno kako bi se tijelo regeneriralo i imunološki sustav pravilno funkcionirao. Nedostatak sna dovodi do manjeg broja imunoloških stanica u krvi koje bi inače bile u stanju otkriti i ukloniti oštećene stanice. Srećom, tijelo može nadoknaditi povremene noći bez dubokog sna.

#5 Konstantna tjelesna temperatura

Za zdravlje je važno i održavanje stalne tjelesne temperature. Ako su vam noge često hladne, priuštite si tople kupke za stopala; topla stopala djeluju na cijeli organizam. Ali toplina ne dolazi samo izvana – stvari koje vas inspiriraju mogu vas i doslovno zagrijati.

#6 Izbjegavajte stres

Odmorite se tijekom dana i uživajte u trenucima opuštanja i kontemplacije bez da vas ometaju buka i užurbano okruženje. Naš ritam aktivnosti i odmora jednako je važan kao i ritam udisaja i izdisaja te ritam spavanja i budnosti.

Odgovori

PREJMITE 15 % POPUST in se prijavite na naše e-novice
Prijavite se zdaj in prejmite 15% popust ob prvem nakupu. Ne zamudite te priložnosti in razvajajte svojo kožo z naravnimi izdelki.
Za še več vsebin nas lahko spremljate na družbenih omrežjih
PRIJAVITE SE
Strinjam se s pogoji
Ne hvala